GRLOBOLJA

Grlobolja        
Je izloženost grla faktorima koji izazivaju bolest ili dovode do oštećenja, uzrokuju oteknuća i upalu  sluznice  grla. Uzroci mogu biti razni – nagle promjene temperature, smog, prašina, virusi, bakterije...ali uvijek se dešava isto: oštećena sluznica grla na koju se prihvataju mikroorganizmi i počinje upala. U 90% slučajeva su upale grla izazvane virusima te  zbog toga nema potrebe uzimati antibiotike.

Grlobolja uzrokovana virusima
Grlobolju koja je najčešće uzrokovana virusima,  karakteriše  bol koja se javlja zajedno sa curenjem iz nosa, svrbežom, kihanjem, malaksalošću i bolovima u tijelu koji se vide tokom prehlade.  Imuni sistem, proizvodeći antitijela protiv virusa, savladava bolest u toku otprilike 7 dana.

Grlobolja uzrokovana bakterijama
Bakterijske grlobolje izazivaju tegobe koje obično traju duže nego kod prehlade.
Tonzilitis (upala krajnika), koji je jako česta upala, praćena je neugodnim osjećajem bola i nelagode pri gutanju.  Česta pojava grlobolje zbog tonzilitisa pokazatelj je neliječene upale krajnika.  Sekret koji sadrži bakterije se slijeva prema grlu tako da i infekcije nosa ili sinusa mogu uzrokovati grlobolju.
Među bakterijskim infekcijama povezanih sa grloboljama, nalaze se čitav niz upala vezanih za gornji disajni trakt.

Ostali uzroci
Osim bakterijskih i virusnih infekcija, bol mogu uzrokovati i iritacije zbog pretjeranog govora ili deranja, zagađenost vazduha, dim cigareta, izloženost hemijskim sredstvima, pretjerana hladnoća-toplota, tvrda ili gazirana hrana i piće, alergijske bolesti i povratak želučane kiseline u grlo.

Šta se dešava ako se grlobolja ne liječi?  
Ako je grlobolja vezana za akutnu infekciju i ako se ne liječi, dovodi do druge, ozbiljnije infekcije koja može postati hronična.  Može početi kao obična virusna infekcija a nastaviti dugo godina kao hronični sinuzitis ili hronična infekcija pluća. 
Grlobolja može biti prvi znak sistemske bolesti.

Šta osoba koja ima grlobolju  može uraditi kod kuće?  

  •  povećati unos tekućine
  •  izbjegavati iritanse grla kao što su cigarete i zagađen vazduh.

Kod iritacije grla, korisna je kućna upotreba tečnosti za ispiranje usta, spreja i pastila.  Tečnost koja se unosi u organizam treba biti mlaka. Štetno je ako je veoma topla ili hladna.  Treba se jesti hrana koja se lako guta kao što je pire, riža, makarone, kašasta jela.
Vazduh u prostoru u kojem se spava ne treba biti previše suh.  Na radijatore se može postaviti peškir ili posuda sa vodom i na taj način ovlažiti prostoriju.

Na šta treba paziti osoba sa iritiranim grlom?  
Koliko je god moguće izbjegavati sve hemijske iritanse kao što su recimo cigarete, zagađen vazduh i sl.  Treba se pridržavati režima ishrane bogatog vodom.  Izbjegavati čaj i kofein.  Tanična kiselina koju sadrži crni čaj dovodi do hemijske iritacije na grlu. Treba preferirati čaj od kadulje ili lipe.
Prostorija u kojoj se spava ne treba biti previše suha, topla ni hladna.

Kada se osoba koju boli grlo treba javiti doktoru?  
Djeca se odmah trebaju odvesti ljekaru. Grlobolja kod djece može biti važan pokazatelj bolesti koja će dovesti do ozbiljnih problema poput upale uha, upale krajnika, upale pljuvačnih žlijezda i akutnog faringitisa.  Kod odraslih osoba nije potrebno za svaku grlobolju ići ljekaru.
Situacije u kojima se treba javiti ljekaru su sljedeće:

  • bol koja traje duže od sedam dana
  • porast temperature
  • nemoć, umor u rukama i nogama
  • iscjedak žuto-zelene boje
  • kašalj.

Kao što je slučaj kod svake bolesti tako i grlobolja pokazuje individualne simptome i zahtjeva individualnu terapiju.

Da li su pastile korisne?
Umjesto antibioticima, grlobolji treba pokušati doskočiti ljekovitim sredstvima od kojih su neka već poznata kao sjajna sredstva za uklanjanje simptoma bolnoga grla.
 Pastile za grlo omogućavaju lokalno i privremeno simptomatsko olakšanje kod blagih infekcija i upalnih stanja usne šupljine i grla, te bolnog grla bez temperature, uzrokovanog vanjskim faktorima poput smoga, naglih promjena temperature i prašine.

Anzibel pastile stvorene su da liječe grlobolju jer sadrže:
anestetik koji otklanja bol, antiseptik koji eliminiše mikroorganizme, a jedine su pastile koje sadrže protuupalnu komponentu, koji će smiriti upalu i ubrzati ozdravljenje sluznice!

Anzibel, stvoren da liječi grlobolju!